Heiligdom ontdekt bij Tiel

Archeologisch onderzoek op een toekomstig bedrijventerrein bij Tiel (Medel) heeft een oud heiligdom ontdekt van meer dan 4000 jaar.

Nederlandse Stonehenge?

Overgenomen van de site Historiek:

Archeologen ontdekken 4000 jaar oud heiligdom met zonnekalender in Tiel

In Tiel is een groot heiligdom ontdekt dat volgens archeologen 4000 jaar oud is en in het teken stond van de zon, net als in het Engelse Stonehenge. Het heiligdom bestond uit meerdere aarden heuvels waarvan één met een zonnekalender, houten palen, begraafplaatsen en een rituele weg. Mensen zouden hier samengekomen zijn voor offers, begrafenissen, feesten en rituelen. De grootste heuvel diende als een soort zonnekalender.

De vondst van een heiligdom uit het begin van de bronstijd, 4000 jaar geleden, is volgens de onderzoekers uniek voor Nederland. De opgravingen vonden plaats in 2017 op Medel, een industrieterrein in de Betuwse gemeente Tiel. Na jaren onderzoek deden de archeologen kort geleden hun ontdekking. Het lijkt bijzonder dat de ontdekking nu pas is gedaan terwijl de opgraving al enkele jaren geleden plaatsvond. Dit is echter goed verklaarbaar. De archeologen werkten destijds namelijk in kleine opgravingsputten. De tekeningen daarvan pasten ze na de opgraving aan elkaar als een soort puzzel. Pas toen alles in kaart was gebracht, zagen ze een enorm terrein dat in zijn geheel is ingericht als een landschap met belangrijke heilige plaatsen.

Het gevonden heiligdom was volgens de onderzoekers zeker achthonderd jaar in gebruik.

Zit reclame voor video

 

Ga met ons mee op reis

In klassieke tijden werden de druïdische leringen mondeling overgedragen van leermeester op leerling. Nu kun je een moderne opleiding volgen, waar je ook bent en vanaf het moment dat jij er klaar voor bent. Daarmee begin je een reis waar duizenden voor jou, van over de hele wereld al aan zijn begonnen. De opleiding werkt op een door en door praktische, maar ook diep spirituele manier met de ideeën en praktijken van het druïdisme.