Pad der druïden

Ervaar de kracht van deze oude Keltische traditie en loop daarbinnen je eigen pad. Met de bouwstenen die druïderij aanreikt leg jij jouw pad, bepaal jij de richting, de reikwijdte en de impact op je leven.

Voormalig Chose Chief Philip Carr-Gomm

Gedeelde beelden en diversiteit

Vraag aan een groep druïden wat zij onder druïderij verstaan en je krijgt evenveel verschillende antwoorden als er druïden aanwezig zijn. Onze achtergronden en beroepen zijn net zo divers. Toch delen we een aantal verlangens en overtuigingen. Druïden willen een goed en zinvol leven leiden en we willen het potentieel, de kwaliteiten en deugden ontwikkelen die daarvoor nodig zijn. We zijn intens verbonden met de natuur en we zoeken naar wijsheid en de magie van het leven.

Philip Carr-Gomm, de voormalige OBOD-chief schrijft: “De meeste druïden hebben een hoog ontwikkeld gevoel voor ethisch gedrag, dat zich meer uit in wat ze doen dan in wat ze zeggen.” Hij onderscheidt vier druïdisch ethische concepten: verantwoordelijkheid, gemeenschap, vertrouwen en integriteit/eer. Emma Restall Orr voegt daar moed, vrijgevendheid en trouw aan toe.

Keltische wortels

Druïderij is al een heel oud pad van Keltische origine. Het wordt beschreven door mensen als Julius Caesar, die ze uiteindelijk dwong ondergronds te gaan. Daar bleven ze tot de revival aan het begin van achttiende eeuw. In onze tijd is druïderij niet alleen een krachtige manier om aan jezelf te werken. Het biedt ook een internationale, levende gemeenschap van gelijkgestemden die acht jaarfeesten en gatherings samen vieren en allerlei andere activiteiten organiseren en/of bijwonen. Zie ‘OBOD ontmoeten’ en ‘Activiteiten’.

De mensheid moet ecologischer gaan denken en leven en de verbinding met de natuur herstellen. Er staat inmiddels veel op het spel, zelfs ons eigen voorbestaan. We hebben ecologische filosofieën, spiritualiteit, ideeën en innovaties nodig. Het lijkt erop dat we antwoorden kunnen vinden in de oude wegen als we die vertalen naar onze tijd. Teruggaan naar vroeger, met de kennis van nu. Druïderij is een van die oude wegen. Op het eerste gezicht lijkt het een antieke curiositeit, een vreemde herinnering aan een lang voorbij verleden. Als je echter beter kijkt, ontdek je een schatkist die door steeds meer mensen geopend wordt.