Veelgestelde vragen opleiding

De OBOD-opleiding is een avontuur voor het leven en reis zoals geen ander.

De OBOD-opleiding en de wereldwijde druïdegemeenschap kunnen je helpen om een diepere en meer betekenisvolle relatie te ontwikkelen met de natuur. Je creativiteit krijgt de ruimte en de verbinding met je innerlijke bron van wijsheid wordt sterker.

Leren waar en wanneer jij wilt

De OBOD-opleiding is heel persoonlijk. Jij bepaalt het tempo, hoeveel tijd je eraan besteedt en hoeveel contact je hebt met je mentor.

Moet ik de opleiding in de volgorde bard, ovaat, druïde doorlopen?

Ja! De bardengraad geeft je de fundamenten voor je druïdische werk. Die fundamenten bouw je uit in de ovatengraad en daarna met andere accenten in de druïdengraad.

Moet ik elke graad in één jaar afronden?

Nee, absoluut niet!

Voor iedere graad ontvang je weliswaar twaalf maanden lang lesmateriaal (print of digitaal), maar je kunt er zo lang over doen als je wilt. Sommigen vinden bepaalde lessen zo interessant dat ze er helemaal induiken en de lesstof zelf aanvullen met extra trainingen, het lezen van boeken of het bezoeken van magische plekken en musea.

Is het veel werk. Kan ik het wel aan?

Hoewel je vrij veel materiaal ontvangt, zul je het makkelijk vinden ermee te werken. Door de jaren heen hebben we honderden brieven van leden ontvangen die aangeven dat het volgen van de opleiding aanvoelt als ‘thuiskomen’ en hoe het hun leven heeft veranderd. Zij vinden de gwersu eenvoudig en ook diepzinnig en inspirerend. Zelfs met een druk bestaan vinden de meesten genoeg tijd om met het materiaal te werken. Bovendien bepaal je zelf hoeveel tijd je erin stopt en hoe lang je erover doet. En je kunt altijd contact opnemen met je mentor als je vastloopt.

Hoe kan ik in zo'n korte rijd druïde worden? De klassieke schrijvers hebben het over een veel langere leertijd.

In de klassieke oudheid kostte het 19 jaar om druïde te worden. Deze opleiding was inclusief veel van de onderwerpen die we vandaag de dag op school leren.

Het getal 19 staat ook symbool voor de tijdsperiode die de Metonic cyclus heet: de periode tussen twee bijna identieke eclipsen en het meetpunt waarop de zonne- en de maankalender samenvielen. 19 jaar symboliseert daarmee de periode die iemand nodig heeft om de zon en maan in zich te verenigen, oftewel het mannelijke en het vrouwelijke. Ook nu nog duurt het een hele tijd om alle aspecten van het mannelijke en het vrouwelijke in de diepten van onze ziel te realiseren en te verenigingen.

De studie van druïderij is voor velen een pad voor het leven. Maar het is niet meer nodig om 19 jaar te studeren voor we onszelf een druïde mogen noemen. Voor velen is de term druïde nu een aanduiding voor het spirituele pad dat ze volgen. En wat de opleiding betreft, zien we dat het de meesten leden drie jaar of meer kost om de druïdengraad te bereiken

Waar komt de inhoud van de opleiding vandaan?

Veel mensen denken dat de leringen van de druïden verloren zijn gegaan met de komst van het christendom en dat we daardoor geen toegang tot die oude leringen hebben. Maar wij denken daar anders over. De inhoud van de opleiding  is ontstaan in vijf momenten in de tijd en uit allerlei bronnen.

 

(Volks)verhalen en liederen

De eerste en de belangrijkste bron zijn oude verhalen, gedichten en liederen. Wij geloven dat daar veel van de oude leringen in besloten liggen. Daarnaast halen we veel wijsheid uit de druïdische triaden die zijn opgetekend door christelijke klerken.

 

Druid Revival

De tweede bron zijn de materialen en rituelen die 300 jaar geleden zijn ontwikkeld tijdens de Druid Revival. We gebruiken niet alles meer, maar wel wat nog steeds relevant of inspirerend is.

 

Ontstaan OBOD

Zestig jaar geleden besloten de eerste chief van OBOD, Philip Ross Nichols (Nuinn), en een groep leden van de Ancient Druid Order de leringen uit de tijd van de Druid Revival uit te breiden met Keltisch bronmateriaal en de viering van de Keltische vuurfeesten, waardoor er acht jaarfeesten ontstonden.

 

Ontstaan schriftelijke opleiding

De voormalige chief Philip Carr-Gomm maakt bij zijn aantreden een opzet om het door zijn leermeester Nuinn verzamelde materiaal om te zetten in de schriftelijke opleiding die we nu kennen.

 

Bijdragen van velen

De eerste opzet van Philip is aangevuld en uitgebreid met de bijdragen van vele hedendaagse wetenschappers en specialisten in druïderij en Keltische spiritualiteit.

Is de opleiding geschikt voor mensen met een psychische aandoening?

Veel mensen gaan door moeilijke tijden in hun leven en druïderij en de opleiding kan dan helpen en ondersteunen.

Uitzondering zijn uitsluitend mensen met de diagnose Schizofrenie of als je psychotisch bent. De reden is dat de opleiding door het afstandsleren onvoldoende is afgestemd op jouw behoeften en we ook niet kunnen monitoren wat het effect van het lesmateriaal op jou is. Dit betekent overigens niet dat je de druïdische filosofie of levenswijze niet kunt adopteren. Dat kan wel, bijvoorbeeld door boeken te lezen en andere bronnen op het web.

 

Mocht je willen starten met de opleiding en je twijfelt of dat wel goed voor je is, neem dan contact met ons op via rowantree@druiderij.nl.

 

Kan een vriend(in) of partner de opleiding met me volgen?

Ja, dat kan als jullie op hetzelfde adres wonen. Wel willen we aangeven dat het volgen van de opleiding een persoonlijk pad en proces is.

 

Je betaalt eenmalig een extra bijdrage, zodat je vriend(in) of partner ook een volledig OBOD-lid is en daardoor recht heeft op een mentor en door kan stromen naar de andere graden. Jullie krijgen echter geen extra set materialen.

Kies je voor de online versie, dan krijgt je partner een eigen inlogcode.

Is er een leeftijdslimiet voor de opleiding?

Ja, om de  opleiding te kunnen volgen en daarmee lid te worden van de Orde moet je minimaal 18 jaar zijn. In uitzonderlijke gevallen accepteren we een inschrijving van 16- en 17-jarigen. Hun inschrijving moet wel vergezeld gaan van een brief van hun ouders of verzorgers waarin staat dat zij de inschrijving een goed idee vinden en waarom ze niet kunnen wachten tot je 18 bent. We vinden het geweldig als veel jongeren de opleiding willen volgen, maar we hebben uit ervaring ondervonden dat jongeren onder de 16 zich het materiaal in de lessen nog onvoldoende eigen kunnen maken.

Hoe krijg ik toegang tot de Engelstalige online opleiding?

Voor de online opleiding heb je een internetverbinding nodig.

 

Na het succesvol doorlopen van de inschrijving voor de online opleiding, ontvang je een bevestigingsmail met jouw inloginformatie. Het adres van de online omgeving is druidrycourses.org

 

De online opleiding is geschikt voor alle Microsoft Windows en Apple MacIntosh systemen, net als voor alle huidige tablets. Sommige delen van de content kun je downloaden als je offline wilt werken, maar de audio is gestreamd.

 

Hoe lang heb ik toegang tot de online opleiding?

Als je kiest voor de Engelstalige online opleiding en je hebt volledig betaald, dan is er geen limiet. Je hebt levenslang toegang of voor zolang je wilt op alle devices (computer, tablet of Smartphone) die je hebt.

Wat als ik niet tevreden ben met de opleiding?

Als je het gevoel hebt dat het lesmateriaal niets voor jou is of als je ontevreden bent, dan kun je contact met ons opnemen in de eerste dertig dagen na ontvangst van je eerste zending en we geven je je geld terug. Daarna is dat niet meer mogelijk.

 

Om teleurstellingen te voorkomen, raden we je aan om het introductiepakket te bestellen. Klik hier >>>

Hoort een spirituele opleiding niet gratis te zijn?

We begrijpen dat veel mensen het gevoel hebben dat geld en spiritualiteit niet samengaan. Het zou natuurlijk geweldig zijn als we de opleiding gratis konden aanbieden. Maar zo zit de wereld niet in elkaar. Naast de productie- en verzendkosten kost het geld om een organisatie en een opleiding op te zetten en te onderhouden. Veel van het werk wordt trouwens al door vrijwilligers gedaan.
We willen echter ook niet dat mensen financieel in de problemen komen door het volgen van de opleiding. Mochten de kosten echt te hoog voor je zijn, schrijf ons dan een brief waarin je je situatie uitlegt. Deze aanpak geldt vaak ook voor deelname aan kampen, retraites en workshops.

Heb je nog meer vragen?

Stuur voor meer vragen een mail naar rowantree@druiderij.nl