Ross Nichols, Nuinn legt de basis
Slechts een beperkt aantal van de Druid Revival-grondleggers is echt geïnteresseerd in druïderij als spirituele weg. Degenen die die spirituele weg wel zien, zien druïderij als een van de oude mysterietradities en willen een mysterieschool starten om zoekenden in de moderne wereld toegang tot de traditie te geven. Een van deze spirituele groepen is de Ancient Druid Order (niet verwarren met Ancient Order of Druids). De geschiedenis van the Ancient Druid Order gaat terug tot 1717 en is verbonden met the Druid Revival.
Historicus en dichter Ross Nichols (Nuinn) stapt in 1964 uit de Ancient Druid Order en sticht OBOD in Groot-Brittannië. Hij krijgt hulp van schrijfster Vera Chapman en andere leden van the Ancient Druid Order. Ross Nichols zoekt met hen naar inspiratie in de Keltische mythologie en haar overlevering; de studie van de bard en bij oude heilige plaatsen.
Voor de vormgeving van OBOD grijpt hij terug op de drie traditionele graden (bard, ovaat en druïde) zoals de klassieke schrijvers ze beschreven. Hij introduceert de studie van de Keltische mythologie, de bardische dichtkunst, de Ogham boomtaal en de viering van alle acht jaarfeesten.
Anders dan anderen waardeert Ross Nichols de unieke en dynamische kwaliteiten die druïderij de moderne wereld kan bieden. De vrijgezel besteedt merendeel van zijn tijd aan zijn studie. Hij reist veel en gaat in gesprek met vele bekende mensen uit het occulte establishment van zijn tijd, waaronder Aleister Crowley. Hij houdt ervan om mensen te ontmoeten en ze bij elkaar te brengen.
Veel van de opgedane kennis en ervaringen heeft Ross, of Nuinn zoals hij ook heet, opgeschreven en als uniek erfgoed voor de Orde achtergelaten. Vlak voor zijn overlijden in 1975 schrijft hij ‘The Book of Druidry’. Het verschijnt postuum in 1990.