Maak kennis met de opleiding

OBOD biedt een unieke, Nederlandstalige opleiding, die je thuis kunt volgen. De opleiding spreekt je creativiteit aan, versterkt de verbinding met je gevoel en de wereld en laat zien hoe je kunt bijdragen aan het herstel van een natuurlijke balans.

Eimear Burke, chosen chief van de Orde vertelt erover.

Wanneer je je inschrijft voor de opleiding begint er een fantastisch avontuur! Je krijgt lessen en inzichten en een breed scala aan bronnen die je kunnen ondersteunen en inspireren.

Toen ik me in 2003 aansloot bij de orde, had ik er geen idee van wat voor een geweldige reis er voor mij in het verschiet lag. Een reis vol magie, (levens)lessen, ontmoetingen, vriendschap en zo veel meer! Ik zie er naar uit ook jou te verwelkomen!

Go n-éirí an bóthar leat (May the road rise with you)!

Míle Beannachtaí (Many Blessings),

 

Eimear Burke.

 

Waarom druïderij?

Er zijn allerlei redenen waarom mensen uiteindelijk voor druïderij en OBOD kiezen. Het kan zijn dat je een opleiding zoekt die de leringen van de oude druïden echoot, of je bent wellicht op zoek naar een diepere en meer betekenisvolle verbinding met de spirits van het land en je voorouders. Of misschien verlang je ernaar om je creativiteit te versterken, om naar de wereld te gaan kijken door de ogen van een dichter of schilder? Of zoek je een sterkere verbinding met je intuïtie en innerlijke wijsheid. Of …

De OBOD-opleiding haalt haar inspiratie uit de natuur en vervlogen tijden, maar ze staat wel met twee benen in onze tijd. Druïderij is geen geopenbaarde religie en is daarom niet dogmatisch. In plaats daarvan is het een levende, groeiende spiritualiteit die de wereld nu meer dan ooit nodig heeft.

Wanneer je met de opleiding begint, wordt je ook lid van een wereldwijde druïdegemeenschap.

Opbouw opleiding en werkwijze

De opleiding bestaat uit drie graden of fasen, die overeenkomen met de drie traditionele takken van druïderij: barden, ovaten en druïden. Elke graad biedt andere bouwstenen voor jouw reis vol (spirituele) ontdekkingen.
De opleiding is vooral ervaringsgericht en praktisch. Er zit een beetje theorie in en veel verdiepende oefeningen. Duizenden mensen met allerlei opleidingsniveaus hebben de opleiding met veel plezier gedaan.
Je kunt na iedere graad kiezen of je door wilt gaan.

Vanaf het moment dat je met de opleiding begint, ontvang je per graad iedere maand een envelop met vier lessen (gwers) en informatie zoals Touchstone, het Engelstalige maandblad. Regelmatig ontvang je aanvullende gwers, handelend over een specifiek onderwerp zoals de jaarfeesten. Je kunt je ook inschrijven voor het gratis Nederlandstalig kwartaalblad Dryade.

Je krijgt tijdens je opleiding ondersteuning van een Nederlandstalige mentor. Je kunt hem of haar je vragen stellen en je ervaringen delen. De mentor zal echter zeer beperkt ingaan op je ervaringen. Het zijn immers jouw ervaringen. Sommigen hebben nooit contact, andere veel. Jij neemt het initiatief.

Jouw pad, jouw tempo

Je kunt de drie graden in drie jaar afronden, maar de meesten doen er langer over. Niet omdat het moeilijk is, maar omdat ze ondertussen allerlei zijsporen ontdekken en uitdiepen. Dat is één van de kenmerken van de opleiding: het is geen recht pad van A naar B. Sterker nog, veel druïden beginnen weer opnieuw als ze klaar zijn.

Jij bepaalt het tempo en de hoeveelheid werk die je erin stopt.

Verschillende versies van de opleiding

Introductiepakket

Je ontvangt het Nederlandstalige introductiepakket met daarin de eerste twee lessen en het boekje Wild Wisdom.

Introductiepakketprijs – € 14,00 (inclusief verzendkosten)

Als je het introductiepakket bestelt, verplicht je je tot niets en je hoeft ook niet op te zeggen.

Online & Print

Kies je voor combi-optie, dan bestel je de Nederlandstalige bardenopleiding in print én de Engelstalige online versie met audiobestanden.

Je krijgt maandelijks toegang tot dezelfde Engelstalige lessen (modules) als de Nederlandse gedrukte lessen die je ontvangt (zie de print-optie hiernaast voor de beschrijving). Daarnaast, en dit is het grote verschil, kun je allerlei audio- en videobestanden beluisteren en bekijken.

Betalen in één keer of in maandelijkse termijnen

De kosten voor de opleiding zijn eenmalig €440. Je kunt ook kiezen voor maandelijkse betalingen van 12 x € 40 (samen € 480). Wil je samen met je partner de opleiding volgen? Dan doe je samen met de Gwersu. Je partner hoeft daarom niet het volle bedrag te betalen om ook lid te worden en een eigen mentor aan te kunnen vragen.

Let op! De meeste mensen bestellen eerst het introductiepakket met de eerste twee lessen. Die ontbreken daarom als je de bardenopleiding bestelt. Dat maken we na een mailtje van jou in orde.

Bardenopleiding in print

Kies je voor deze optie, dan bestel je de Nederlandstalige gedrukte versie van de Bardenopleiding en ontvang je een jaar lang elke maand een pakket van ons.

Je ontvangt in dat jaar 48 lessen, de zogenaamde Gwersu, en extra boekjes zoals de Sacred Grove, de bardenhandleiding, het rituelenboek en acht jaarfeestboekjes. Je krijgt ook elke maand een exemplaar van het online Engelstalige magazine Touchstone en je kunt je (nu al) gratis inschrijven voor de Nederlandstalige Dryade.

Wij bieden je tijdens de opleiding een Nederlandse mentor aan.

Betalen in één keer of in maandelijkse termijnen

De kosten voor de opleiding zijn eenmalig €320. Je kunt ook kiezen voor maandelijkse betalingen van 12 x € 29 (samen € 348). Wil je samen met je partner de opleiding volgen? Dan doe je samen met de Gwersu. Je partner hoeft daarom niet het volle bedrag te betalen om ook lid te worden en een eigen mentor aan te kunnen vragen.

Let op! De meeste mensen bestellen eerst het introductiepakket met de eerste twee lessen. Die ontbreken daarom als je de bardenopleiding bestelt. Dat maken we na een mailtje van jou in orde.

Originele Engelstalige versie van de bardenopleiding

Geef je de voorkeur aan de originele Engelstalige bardenopleiding, dan kun je terecht op de Engelse website. Je moet het Engels wel redelijk goed beheersen voor die versie.

Samenhang graden

Wil je na de bardengraad doorstromen naar de ovatengraad, dan wordt van je verwacht dat je je mentor op de hoogte houdt van je ontwikkeling.

Bard 

De bardengraad neemt je mee op een reis door de cirkel van het jaar en introduceert de basale concepten, vaardigheden en technieken van druïderij.
Aan het einde van de bardengraad krijg je informatie over de ovatengraad en hoe je daarvoor in aanmerking kunt komen.

Ovaat

Het is de taak van de ovaat om schijnbare tegenstellingen als aarde en hemel,; dieren en mensen,; lichaam en geest (weer) met elkaar te verbinden en de eenheid van de schepping te ontdekken. In de ovatengraad ontwikkel je een (nog) diepere sensitiviteit voor de natuur, voor anderen en jezelf. Kernwoorden zijn: heling, intuïtie, verbinding, sensitiviteit en waarzegging.
Aan het einde van de ovatengraad krijg je informatie over de druïdengraad.

Druïde

De druïdengraad neemt je mee dieper de wereld van de Arthur- en Graalmythen in. Je gaat ook onderzoeken hoe jij van dienst kunt zijn in de wereld. Daarnaast is er in het bijzonder aandacht voor je ontwikkeling in het werken met energie.

Aan het einde van de druïdegraad krijg je een certificaat.