Magische plekken in de lage landen

Stonehenge (GB), Broceliande (FR) en Newgrange (IR) zijn bekende magische plekken in Europa. Maar ook Nederland heeft magische en spirituele plekken van hunebedden, grafheuvels tot oeroude bossen.

Als je geïnteresseerd bent in druïderij, dan ken je waarschijnlijk de namen van plekken als Stonehenge (GB), de Glastonbury Tor (GB), Chalice Well (GB), Broceliande (FR), Newgrange (IR) en Iona (GB). Deze en vele andere komen terug in de druïdeopleiding en in boeken over druïderij. Maar ook Nederland heeft een reeks magische en spirituele plekken.

Op deze plek verzamelen we, per provincie, de magische en spirituele plekken van Nederland en inmiddels ook van België. Hieronder volgen linken naar de provinciepagina’s en naar België, waarop er een aantal staan. Als je er meer weet, dan houden we ons zeker aanbevolen (webmaster@druiderij.nl). Je kunt ons ook jouw verhaal over een bepaalde plek toesturen. Graag met door jou zelf gemaakte foto’s. I.v.m foto- en auteursrechten a.u.b geen foto’s van het internet halen. Zie je een leuke beschrijving? Stuur de link dan naar ons door.

Bezoekverslagen Joke Visker
Obodie Joke Visker bezoekt, samen met haar man, veel van deze plekken en voelt de energie(lijnen). Ze houdt daarover een blog bij. Verwijzingen naar haar verhalen vind je bij de gegeven magische plekken.
De meeste foto’s op deze pagina’s zijn door hun gemaakt en met haar toestemming gebruikt.

 

Op meerdere plekken in Nederland

Grafheuvels

Grafheuvels bestaan al sinds 5000 jaar geleden en zijn vooral aangelegd in het Neolithicum, de bronstijd en de ijzertijd. De grootste grafheuvel van Noordwest-Europa ligt in Arnhem, aan de Meelworstenberg op het landgoed Warnsborn.

Meer informatie >>>

Hunebedden

Een hunebed of dolmen is een megalithische grafkamer of een heiligdom uit de prehistorie.In Nederland zijn ze vooral nog te vinden in Drenthe, maar in andere provincies zijn er enkelen.

Meer informatie >>>

Woodhenges

In Nederland zijn op drie plaatsen zogenaamde Woodhenges gevonden. De meest recente onder een bedrijventerrein in aanbouw in Tiel. Daarvoor zijn er al resten gevonden in Heiloo en Zwolle.

Groningen

De Lethe (Bellingwolde), Vesting Bourtange en de abdij van Aduard.

Friesland

De Bonifatiuskapel in Dokkum, de kerken van Boazum, Hegebeintum, Rinsumageest en Wieuwerd, de Koningsterp van Wijnaldum, Nijland, het Rijsterbos (Mirns bij Bakhuizen) en de Sint Thomasklokken in Katlijk.

Drenthe

De Bonifatiuskerk van Vries, Hunebed D11 bij Anloo, Magnuskerk Anloo en het Tempeltje van Barger (Oosterveld).

Overijssel

De Huneborg (Denekamp), de Tankenberg (Oldenzaal), de Woldberg met grafheuvels en de Zwerfkeien Koe en Kalf op de Bult bij Steenwijk.

Zie ook Magie langs de IJssel.

Magie langs de Ijssel

Dick van den Dool neemt ons mee op een reis langs de IJssel en haar (Hanze)steden Westervoort, Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Hasselt en Kampen.

Gelderland

Gallo-romeinse tempel (Elst), de Koortsboom (Overasselt), het Solse Gat (Noord-Veluwe), de Toverberg bij Ermelo, de Wodanseiken (Wolfheze) en Oudekerk Oosterbeek.

Zie ook Magie langs de IJssel.

Limburg

Brigida(bron) in Noorbeek, het witte stadje Thorn, het Ravensbos(ch) (Valkenburg/Schimmert) en het Oude Kerkhof in Valkenswaard.

Flevoland

Het Observatorium van Robert Morris.

Utrecht

De Heilige Cunera (Rhenen), de Heimenberg (Grebbeberg, Rhenen, de Heksenwaag van Oudewater en de Kaapse bossen (Doorn-Leersum).

Noord-Brabant

Het Kempenland, Onze lieve Vrouwe ter Eik (Meerveldhoven), de Regte Hei (Goirle), de Valentiuskapel (Westerhoven), de Galgenberg in Bergeijk, de Sint Janskapel bij Leenderstrijp, de boom de Grote Aard op een grafheuvel tussen Toterfout en Halfmijl, Mary labyrint (Wernhout), Kapel O.L. Vrouwe van de Heilige Eik (Oirschot), het Liesbos bij Breda, Labyrint in de Winerie (Schijndel) en de eik op de Breuklijn bij Uden.

Noord-Holland

Plekken zoals het Heidense kapel Wieringen/Stroe, Heilig Heiloo, Kasteel Radboud, kerken Oosterland en Hippolytushoef, Mariakapel de Keins met geneeskrachtige waterput, Van Monnikendam tot Hoorn: Dolle stier raast door steden, Wognum: kerk met buitengewone energie.

Zuid-Holland

Abdij van Loosduinen, Beuk bij kerk (Rotterdam), De Hollandse waarden, Leycentrum Honselersdijk, Quackjeswater (Hellevoetssluis), Oude kerk Maasland.

Zeeland

De Dikke Toren van Zierikzee, de Dishoek bij Vlissingen, de Nehallenia-tempel (Colijnsplaat), de vrouwe van Vrouwenpolder (en Middelburg) en de zeemeermin van Westenschouwen.

België

De eerste twee locaties in België zijn de bron en klooster van Aldeneik en het kerkje van Milligem.

Bronnen

12 Magische plaatsen in Nederland van Hans van de Bosch en Jelle Veeman

Spirituele plekken in Nederland van Henk Ganzeboom

Bomen en mensen, een oeroude relatie onder redactie van Frans Moens en Roelie de Weerd

Magie Langs de IJssel van Dick van den Dool

Heidense Heiligdommen, Zichtbare sporen van een verloren verleden van Judith Schuyf

Hints van OBOD-leden, aangevuld met informatie vanaf het internet (zie linken in de tekst).