Acht jaarfeesten

Druïden vieren het wisselen van de seizoenen. Acht keer per jaar organiseren we een bijeenkomst bedoeld om de veranderingen in de natuur te benoemen en te vieren.

Cyclus van de natuur volgen

Acht keer per jaar verbinden druïden zich volledig met het hier en nu, het moment. We staan dan stil bij de wisseling van het seizoen, onze relatie tot de aarde, het land om ons heen en de invloed van de seizoenen op ons lichaam, onze gevoelens en gedachten. We nemen energie op van de aarde, de lucht, de bomen en planten om ons heen en stralen onze liefde en zegeningen uit naar de aarde en al die daarop zijn.

De exacte data verschillen per jaar en zijn afhankelijk van de rekenmethode die je gebruikt. In het onderstaande overzicht vind je de richtdata.

Namen en data

Officiële naamOok bekend alsRichtdatumCentrale thema
Alban ArthanMidwinter21 decemberKortste dag, terugkeer van het licht
Imbolc 2 februariEerste lentefeest, feest van Brighid, lammerseizoen
Alban EilirLente-equinox21 maartDag en nacht even lang, begin zaaiseizoen
Beltaine 1 meiLentefeest rond groei en vruchtbaarheid
Alban HefinMidzomer21 juniKracht van zon en rijkdom aarde, langste dag en afnemend licht
Lughnasadh 1 augustusEerste oogstfeest, transformatie
Alban ElfedHerfstequinox23 septemberDag en nacht even lang, einde oogsttijd
Samhuin 1 novemberRespect voor de dood en herdenken

De Alban-feesten markeren een specifiek astronomisch punt in de relatie tussen aarde en zon.

De andere feesten zijn traditioneel verbonden met de agrarische mijlpalen van het voorbereiden van de grond in het allervroegste voorjaar tot het binnenhalen van de laatste oogst in de late herfst.

Wijze van vieren

De manier waarop we het draaiende jaarwiel vieren, verschilt van informeel met een picknick tot wat formeler met een voorbereide ceremonie en als je dat leuk vindt, gepaste kledij. De sfeer blijft echter informeel.

Het vieren van de acht jaarfeesten kun je alleen doen of in een groep, een grove of seedgroup. Een viering kan binnen of buiten plaatsvinden, bij een heilige plaats, een tuin of gewoon in je eigen woonkamer. Bij een viering in groepsverband hoort vaak een moment dat we samen muziek maken, verhalen vertellen of naar poëzie luisteren. Dit heet de Eisteddfod en je kunt hier zelf een bijdrage aan leveren.