Magische plekken – Utrecht

De Heilige Cunera (Rhenen), de Heimenberg (Grebbeberg, Rhenen), de Heksenwaag van Oudewater en de Kaapse bossen (Doorn-Leersum).

Heilige Cunera (Rhenen)

Er zijn veel verschillende versies van het verhaal van de Heilige Cunera. Heel in het kort gaat het om een vrome Engelse koningsdochter die onvrijwillig in Rhenen terecht komt en zich geliefd maakt. De jaloerse slotvrouwe vermoordt haar en dan beginnen allerlei onverklaarbare gebeurtenissen. Er is ook een andere versie waarin satansvereerders een rol spelen. Het verhaal gaat in beide gevallen over de strijd tussen goed en kwaad, die ook in de Tweede Wereldoorlog terugkomt tijdens de slag om de Grebbeberg.

Heimenberg (Grebbeberg, Rhenen)

De Heimenberg is vooral bekend van de slag die hier in de Tweede Wereldoorlog plaatsvond en het bijbehorende Ereveld. 10 minuten lopen, aan de andere kant van de weg, ligt echter een 4000 jaar oude cirkelvormige Keltische ringwalburcht. Deze sprookjesachtige plek is een van de oudste bewoonde plekken in Nederland. De aarden ringwal kan al je negatieve gedachten opnemen en reflecteert daarbij, als een echo, de gezuiverde positieve tegenpool aan jou.

Heksenwaag van Oudewater

De heksenwaag in Oudewater stamt uit 1595. Vrouwen verdacht van hekserij konden zich hier laten wegen. Kwamen de rechters tot de conclusie dat het gewicht ‘wel was accorderende met de natuerlycke proportiën des lichaems’ dan kreeg je een certificaat en ging je vrij uit. Werden ze te licht bevonden, dan stond ze een gruwelijke dood te wachten. Het idee erachter is dat heksen de luchtkracht kunnen concentreren en daardoor lichter worden, onder meer om te kunnen vliegen.

Kaapse bossen (Doorn-Leersum)

De Kaapse Bossen liggen bij Doorn, midden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Een glooiend bosgebied vol natuurschoon en cultuurhistorie.