Magische plekken – Overijssel

De Huneborg (Denekamp), de Tankenberg (Oldenzaal), de Woldberg met grafheuvels en de Zwerfkeien Koe en Kalf op de Bult bij Steenwijk.

Deventer

De beschrijving van Deventer staat op de pagina Magie langs de IJssel

Huneborg (Denekamp)

De Hunenborg is een ringwalburg langs het Kanaal Almelo-Nordhorn bij Volthe in de gemeente Dinkelland. Het geheel bestaat uit de beboste restanten van een hoofdburcht en een voorburcht die nauwelijks nog zichtbaar is.

Sint Joris en de Draak op het kruispunt van schik en transept

Joris met de draak in Willibrorduskerk (Vilsteren)

De Willibrorduskerk in Vilsteren  is een kerk vol symboliek. Deze rooms-katholieke parochiekerk  is gewijd aan de Heilige Willibrordus. De kerk is gebouwd in 1897.

Tankenberg (Oldenzaal)

De geheimzinnige Tankenberg was in de prehistorie al een krachtplaats. Onze voorouders, die wat meer openstonden voor het ijle, zagen hier witte wieven, aardmannetjes en andere voor ons onzichtbare wezens. Op de mogelijk Germaanse offerplaats voor de vruchtbaarheidsgodin Tanfana staat nu, verscholen in het bos, een tempeltje. Hier kunnen aardse angsten afnemen. Hoewel de Romeinen inheemse goden vaak in hun pantheon opnamen, is de verering van Tanfana op hardhandige wijze beëindigd.

De godin Tanfana komt terug in het kinderrijmpje, maar niet als godin: Anneke, Tanneke, Toverheks.

Woldberg met grafheuvels

Deze grafheuvels liggen op de grens van het bos van Staatbosbeheer en landgoed “de Eese”. De sfeer rond deze grafheuvels is bijzonder, vertelt een lezer van deze pagina, net als die bij de zwerfkeien Koe en Kalf.

Restanten van een hunebed of gewoon twee zwerfkeien?

Zwerfkeien Koe en Kalf op de Bult bij Steenwijk

Koe en Kalf zijn twee grote zwerfstenen bij Steenwijk in de gemeente Steenwijkerland. De zwerfstenen liggen in de Kop van Overijssel ten noorden van Steenwijk in het bos op de helling van de Woldberg (zie boven).

Aan de noordzijde van de Rijksweg 32 loopt door het bos een asfaltweg waaraan een lage heuvel ligt die De Bult wordt genoemd. Op deze heuvel liggen de twee zwerfstenen die omgeven worden door een halve cirkel van bomen. Volgens de overlevering zou dit een Germaanse gerechtsplaats zijn geweest.

Bronnen

12 Magische plaatsen in Nederland van Hans van de Bosch en Jelle Veeman

Spirituele plekken in Nederland van Henk Ganzeboom

Bomen en mensen, een oeroude relatie onder redactie van Frans Moens en Roelie de Weerd

Hints van OBOD-leden, aangevuld met informatie vanaf het internet.