Magische plekken – Noord-Brabant

Boom de Grote Aard, Galgenberg Bergeijk, Grafheuvel Hoogeloon, Kempenland, Liesbos, Maria Labyrint Wernhout, Onze Lieve Vrouwe ter Eik, Regte Hei, Sint Janskapel Leenderstrijp, Valentiuskapel Westerhoven.

Boom de Grote Aard op grafheuvel bij Toterfout-Halve Mijl, bij Veldhoven

Hier ligt één heuvel uit het neolithicum en meerdere uit de midden-bronstijd. Ze liggen tussen de gehuchten Toterfout en Halfmijl, deels in de bossen.

Johan Biemans vertelt over de grafheuvel van Bergeijk

Galgenberg in Bergeijk

De Galgenberg is een Paalkransgrafheuvel uit de Midden-Bronstijd (ca. 1650 v Chr.)

Grafheuvel de Zwarte Berg bij Hoogeloon

De Zwarte Berg, Kabouterberg of Smousenberg is een grafheuvel aan de Groenstraat ten noordwesten van Hoogeloon. Het is een van de grootste grafheuvels van Nederland en België uit de bronstijd.

Kempenland, Kabouterland

Vroeger leefden er in de Brabantse Kempen een goedaardig en hulpvaardig kaboutervolk, dat ineens verdweenen is na de dood van Koning Kyrië. Hun krachtveld is volgens Jelle Veeman nog voelbaar rond de Duivelshoek, bij Riethoven. Ook bij Hoogeloon (Kabouterberg) en Eersel was er veel activiteit van vuurkabouters.

Meer informatie over Kabouterkoning Kyrië >>>.

Hoge plataan in Liesbos die dienst doet als koortsboom

Het Liesbos (voorheen Liesbosch) is de het grootste en oudste zomereikenbos in Nederland. Het ligt ten zuiden van Prinsenbeek, en tussen Etten-Leur en Breda. Het bos is ruim 200 hectare groot en bestaat voornamelijk uit loofbomen.
Het bos zou al bestaan hebben in de Keltische tijd en wordt wel ‘het rondje of ‘het hemeltje’ genoemd. In het bos staat een grote oude plataan die vroeger omringd was door beuken. Hiervan zijn er nog maar twee van over.

Exacte kopie van labyrint in Kathedraal van Chartres

Maria labyrint

Het Maria labyrint in Wernhout is ontstaan na het bezoeken van de kathedraal van Chartres (Frankrijk). Het is een exacte kopie van het labyrint in deze kathedraal.

De eik met het beeldje in de zijbeuk van de kerk

Onze lieve Vrouwe ter Eik (Meerveldhoven)

In veel plaatsen wordt een genadebeeld van Maria vereerd dat geassocieerd wordt met een boom waaraan het ooit hing, maar alleen in Meerveldhoven hebben ze de boom laten staan en de kerk er gewoon overheen gebouwd.

Bezoekverslag van Jurre Yntema † (zit reclame voor video)

Regte Hei (Goirle)

Natuurgebied De Regte Heide is een gevarieerd landschap met natte en droge heide velden, een onaangetast beekdal met vogelrijke, geheimzinnige bossen en zes Keltische grafheuvels.

Op Youtube zijn nog meer video’s te vinden, waaronder opnamen met drones.

Kapel aan einde weg op de Kapelberg

Sint Janskapel in Leenderstrijp

De huidige kapel (5595 GK Leende) staat even buiten het dorp op een heuvel aan het einde van een bomenlaantje en is bereikbaar vanaf de Kapelstraat. De kapel is sinds het begin meerdere malen afgebroken en herbouwd en staat letterlijk op de resten van zijn voorgangers.

Valentiuskapel (Westerhoven)

De Sint-Valentinuskapel is gelegen bij de waterput in het buurtschap Loveren. Aan het water van deze put worden allerlei geneeskrachtige eigenschappen toegekend. De huidige kapel is nu een dankkapel voor zieken en overledenen en jaarlijks vindt er op 14 februari een lichtprocessie plaats voor de patroonheilige Valentinus.

Bronnen

12 Magische plaatsen in Nederland van Hans van de Bosch en Jelle Veeman
Spirituele plekken in Nederland van Henk Ganzeboom
Bomen en mensen, een oeroude relatie onder redactie van Frans Moens en Roelie de Weerd
Hints van OBOD-leden, aangevuld met informatie vanaf het internet.