Boom de Grote Aard op grafheuvel bij Toterfout-Halve Mijl, bij Veldhoven
Hier ligt één heuvel uit het neolithicum en meerdere uit de midden-bronstijd. Ze liggen tussen de gehuchten Toterfout en Halfmijl, deels in de bossen.
Eik op breuklijn bij Uden
Het plaatsje Uden ligt op de rand van een aardbreuk. Op aardbreuklijnen zijn vaak kerken of andere heiligdommen geplaatst. De dag nadat ik er over lees ben ik op bezoek in Heeswijk-Dinther. Uden ligt daar vlak in de buurt. Onze gastheer is er geboren en neemt ons mee naar een eik op de breuklijn en naar een meertje waarvan het water oranje gekleurd is door het ijzererts…
Johan Biemans vertelt over de grafheuvel van Bergeijk
Galgenberg in Bergeijk
De Galgenberg is een Paalkransgrafheuvel uit de Midden-Bronstijd (ca. 1650 v Chr.)
Grafheuvel de Zwarte Berg bij Hoogeloon
De Zwarte Berg, Kabouterberg of Smousenberg is een grafheuvel aan de Groenstraat ten noordwesten van Hoogeloon. Het is een van de grootste grafheuvels van Nederland en België uit de bronstijd.
Keltische droomtuin
De Keltische tuin van Wendy Smits is gecreëerd op een schapenweide die ooit in het bezit was van haar vader. Zes jaar geleden heeft Wendy daar de 13 Keltische bomen geplant uit de Boomkalender (Maankalender). Ze staan niet in een kring zoals je misschien zou verwachten, maar verspreid over het stuk land dat in de loop van de jaren een droomtuin zou worden. Nu zijn er bomen bij gekomen en exemplaren verhuisd naar een andere plek. De sleutelwoorden voor de tuin zijn rust en verwondering…
Het bezoeken van de tuin kan alleen op afspraak. Er is een naastgelegen B&B.
Kempenland, Kabouterland
Vroeger leefden er in de Brabantse Kempen een goedaardig en hulpvaardig kaboutervolk, dat ineens verdweenen is na de dood van Koning Kyrië. Hun krachtveld is volgens Jelle Veeman nog voelbaar rond de Duivelshoek, bij Riethoven. Ook bij Hoogeloon (Kabouterberg) en Eersel was er veel activiteit van vuurkabouters.
Labyrinten in Schijndel en Vorstenbosch
In Schijndel staat een kampeerboerderij met een wijngaard met de toepasselijke naam De Winery. De eigenaars hebben hun wijnstokken geplant in de vorm van het labyrint van Chartres. Ik trok de stoute schoenen aan en besloot het te gaan lopen. Die schoenen had ik trouwens beter uit kunnen laten, want aan het eind kon ik mijn sokken uitwringen. Een paar weken later ga ik opnieuw richting Brabant. Ditmaal naar het labyrint van Vorstenbosch. Ook in de vorm van het labyrint van Chartres…
Liesbos
Het Liesbos (voorheen Liesbosch) is de het grootste en oudste zomereikenbos in Nederland. Het ligt ten zuiden van Prinsenbeek, en tussen Etten-Leur en Breda. Het bos is ruim 200 hectare groot en bestaat voornamelijk uit loofbomen.
Het bos zou al bestaan hebben in de Keltische tijd en wordt wel ‘het rondje of ‘het hemeltje’ genoemd. In het bos staat een grote oude plataan die vroeger omringd was door beuken. Hiervan zijn er nog maar twee van over.
Maria labyrint
Het Maria labyrint in Wernhout is ontstaan na het bezoeken van de kathedraal van Chartres (Frankrijk). Het is een exacte kopie van het labyrint in deze kathedraal.
Onze lieve Vrouwe ter Eik (Meerveldhoven)
In veel plaatsen wordt een genadebeeld van Maria vereerd dat geassocieerd wordt met een boom waaraan het ooit hing, maar alleen in Meerveldhoven hebben ze de boom laten staan en de kerk er gewoon overheen gebouwd.
Bezoekverslag van Jurre Yntema † (zit reclame voor video)
Regte Hei (Goirle)
Natuurgebied De Regte Heide is een gevarieerd landschap met natte en droge heide velden, een onaangetast beekdal met vogelrijke, geheimzinnige bossen en zes Keltische grafheuvels.
Op Youtube zijn nog meer video’s te vinden, waaronder opnamen met drones.
Sint Janskapel in Leenderstrijp
De huidige kapel (5595 GK Leende) staat even buiten het dorp op een heuvel aan het einde van een bomenlaantje en is bereikbaar vanaf de Kapelstraat. De kapel is sinds het begin meerdere malen afgebroken en herbouwd en staat letterlijk op de resten van zijn voorgangers.
Valentiuskapel (Westerhoven)
De Sint-Valentinuskapel is gelegen bij de waterput in het buurtschap Loveren. Aan het water van deze put worden allerlei geneeskrachtige eigenschappen toegekend. De huidige kapel is nu een dankkapel voor zieken en overledenen en jaarlijks vindt er op 14 februari een lichtprocessie plaats voor de patroonheilige Valentinus.
Het mannetje en de Koepelkerk van Willemsstad
Al een tijd geleden las ik over het Mannetje van Willemstad. Het is een klein houten beeldje dat dateert uit de prehistorie. Het is gevonden tussen de wortels van een grote eik. Hoe kwam het daar terecht? Het mannetje wordt tentoongesteld in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Daar vind ik er ook een foto van. Toch ga ik het liefst zelf op stap om foto’s te maken. Het liet allemaal even op zich wachten. Tot ik in Willemstad de kerk bezocht en daarna in actie kwam…
Bronnen
12 Magische plaatsen in Nederland van Hans van de Bosch en Jelle Veeman
Spirituele plekken in Nederland van Henk Ganzeboom
Bomen en mensen, een oeroude relatie onder redactie van Frans Moens en Roelie de Weerd
Hints van OBOD-leden, aangevuld met informatie vanaf het internet.