Magie langs de Ijssel

Dick van den Dool neemt ons mee op een reis langs de IJssel en haar (Hanze)steden Westervoort, Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle, Hasselt en Kampen. Andere vullen zijn verhalen aan.

Oerplekken en vrouwelijke krachten

Dick van den Dool neemt ons mee op een reis langs de IJssel en haar (Hanze)steden (zie bronnen). Hij ervaart bij elke stad een eigen boom, die de energie van de stad verbeeldt. Ook beschrijft hij de magische kwaliteiten en punten. In de onderstaande tekst kunnen we alleen maar wat hoogtepunten benoemen, zodat je een paar aanknopingspunten hebt als je de steden wilt bezoeken..

De IJssel is een sprankelende, energetisch levendige rivier. De eeuwenoude (Hanze)steden langs deze rivier hebben oerplekken of oerpunten met sterke vrouwelijke krachten. Deze punten boden een tegenwicht aan de mannelijk gerichte bestuurs- en handelsgeest van de Hanzesteden. Een oerpunt heeft een sterke natuurlijke kwaliteit met positieve energie. Heidense priesters en druïden zochten deze plekken op om hun cultus te houden of recht te spreken. Vaak heeft een dergelijk punt een goede verbinding met het innerlijke van de aarde. Verder kun je in deze steden het gebruik van numerologie goed herkennen en ervaren.

We hebben de verhalen van Dick van de Dool aangevuld met extra informatie en bezoekverslagen.

Westervoort

Aan de rand van Westervoort splitsen zich Rijn en IJssel, een magische plek waar je het verschil in, etherische, waterkwaliteit tussen beide rivieren kunt ervaren. Op die plek kun je alles wat je kwijt wilt, laten meevoeren door het water. Misschien kun je ook ervaren dat de IJssel de meest voedende rivier van Nederland is.

Oude muurschildering met de heilig Agnes daarop

Doesburg

Stad aan de IJssel met de Eik als stadsboom. In haar wapen de sikkel van een Wassende Maan. Het stratenpatroon ligt in kruisvorm en is gericht op de midzomer/midwinter zonsopkomst. Zo ontstaan vier kruisvakken: de twee noordelijke, ontvangende vrouwelijke kamers en de zuidelijke, stuwende mannelijke kamers. Boven de drie toegangen tot de Grote of Martinikerk zijn mythologische wezens uitgebeeld, zoals een Groene Man. Aan de zuidoostzijde van de kerk, bij het koor, is een magische linker handdruk te zien, in zwart gebakken steen. In de kerk zelf vind je veel grafzerken met runenachtige tekens.

Kleine Sheela na gig In Walburgkerk

Zutphen

Intieme, historisch rijke stad met een toegankelijke sfeer en de Es als stadsboom (Oude Bornhof) en een oervrouwelijke ondergrond. De hoofdas is gericht op het noordoosten, misschien op het noordelijkste maanpunt van één maanjaar. Midden in het oostkoor van de Walburgiskerk kun je een hemel-aarde-verbinding ervaren: de plek van de Es. Het perk ter hoogte van de Annakapel en de Librije behoort tot de oudste plekken van de stad en heeft een sterke natuurlijke energie.
Bij de Berkelpoort, de enige bewaarde waterpoort langs de IJssel, kun je ervaren waartoe poorten dienden: buiten houden wat van buiten komt en vrij doorlaten wat van binnen komt.

Verslag van Joke Visker uit 2015 over de Librije van Zutphen >>>

Plaats in het koor van de Bergkerk waar ooit een duizendjarige heilige eik heeft gestaan.

Deventer

Stad met twee stadsbomen: Taxus en Linde. En twee oerpunten rond Bergkerk en Lebuinuskerk. De crypte in de Lebuinuskerk heeft een waterput, precies in haar midden. De bouwmeesters maakten gebruik van hogere geomantie, van vormkracht, geometrie en getallen. Ga naar De Waag en zie hoe de rechterkant mannelijk is en forser uitgebouwd dan het vrouwelijke linkerdeel. In de buitengevels zijn 173 natuurstenen met 19 verschillende merktekens, die het gebouw energetisch uitbalanceren. De huidige torenspitsen van de Bergkerk worden wel de heksenmutsen genoemd. Welke toren zou je de mannelijke en welke de vrouwelijke noemen?

Bergkerk Deventer

De Bergkerk is gewijd aan Sint Nicolaas en staat op een heuvel, een hoog rivierduin. Door de kerk lopen leylijnen en er zijn diverse groene mannen te vinden.
Kijk ook op de pagina met boeken van Ko en Joke Lankester. Boek Groene mannen en vrouwen in Nederland >>>

Bron in crypte van de Lebuïnuskerk in Deventer

Lebuïnuskerk

De Lebuïnuskerk is gebouwd op een krachtplaats. Bijzonder aan deze kerk zijn de crypte met bron, de oude vloer met de kleuren van de drievoudige godin en de groene mannen en vrouwen in en buiten de kerk.

Hattem

Stad van de draak, later uitgebeeld als leeuw, en haar boom de Plataan. Oerplek is de Gaedsberg, ten oosten van de stadskern. De energie van deze berg stroomde naar de dorpspomp en verdeelde zich daar naar een noordelijke, vrouwelijke of maanstroom – daar voelt de stad ook kouder aan – en naar het zuiden, waar de stad warmer aanvoelt. Onder de toren van Grote of Andreaskerk bevindt zich het oude leycentrum van de stad met een positieve uitstroom.
Op het landgoed Molecaten staat een Mariaboom, een oude beuk. Als je daar 3x linksomheen zou lopen en zegt “Ik geef de griep aan jouw”, dan genees je van die griep, zegt een oud verhaal.

Zwolle

Stad van de Linde met Michael als schutspatroon. Eén Linde is te vinden aan het Koningsplein. Wat doet deze boom, als soort, energetisch met de stad? In park Eekhout vind je een instroompunt van Michael-/drakenenergie bij de grote Kastanjeboom. Het stadwapen bestaat uit een witzilveren kruis in een blauw veld. Mogelijk een Keltische kruis met een boomcirkel en twee kruisende paden die wijzen naar de vier hemelrichtingen. Vuurpunt in het mannelijke deel van de stad is het Karel V huis. In de gevel afbeeldingen van Oerkrachten. Trekken ze aan of stoten ze af? Ervaar ook welke kracht er in de aarde zit en welke oerwezens er leven.

Hasselt

Stad van de Hazelaar. Het oudste punt van de stad ligt in en rond de kerk. Deze plek deed in voorchristelijke tijd al dienst als heiligdom. Het stadhuis heeft wel 150 steenhouwerstekens van zes verschillende soorten, de meeste Sigillen (Magische symbolen) van Nederland. Mogelijk aangebracht om het gebouw te harmoniseren. Op de natuurstenen zijn ook zonnen en manen aangebracht, wellicht ouder dan de 16e eeuwse Sigillen. Aan de zuidkant van de stad is het Zwarte water goed te bereiken. Kijk eens of je de Zwarte waterslang kunt groeten.

Kampen

Stad van de Wilg. De mannelijke pool van de stad ligt aan de zuidzijde, met de Sint Nicolaaskerk als centrum. De vrouwelijke pool, van Godinnenkwaliteit, tref je in het noordwesten bij de Onze Lieve Vrouwekerk. Daar is een energetische uitstroom uit de aarde te ervaren. De stad heeft een actieve relatie met het water en is zichtbaar gericht op de IJssel. Zeevaarders waren gelovige christenen, maar geloofden daarnaast in waterwezens zoals zeemeerminnen. Zo had Kampen een Meerminnenpoort aan de IJssel. Langs de hele toenmalige Nederlandse kust trof je zeemeerminnen aan. En ze zijn er nog steeds!

Bronnen

Magie Langs de IJssel van Dick van den Dool