Zutphen en Doesburg
De beschrijvingen van Zutphen en Doesburg staan op de pagina Magie langs de IJssel.
Gallo-romeinse tempel (Elst)
De plaats waar de Grote Kerk staat, is eeuwenlang een heilige plek geweest. Vóór de komst van de Romeinen lag hier een Bataafse cultusplaats in de open lucht. De Romeinen brachten de Bataven wat beschaving bij door halverwege de eerste eeuw een stenen tempel voor hen te bouwen. Je kunt de resten via de kerk bezoeken.
De Koortsboom (Overasselt)
Als je de 15e-eeuwse ruïne van St. Walrick in Overasselt bezoekt, zie je daar ook een eik met daarin reepjes textiel van mensen die hopen dat de boom hun koorts of die van een dierbare wil overnemen.
Kerkje Oosterbeek
Het heel oude kerkje, aan de zuidzijde van Oosterbeek, is voor de meesten van belang omdat hier in de Tweede Wereldoorlog hard gevochten is bij de slag om Arnhem.
Voor anderen ligt de nadruk op veel oudere tijden. Het kerkje heeft onder meer een kogelpot met daaronder een geheimzinnige put.
Solse gat (Noord-Veluwe)
In het oudste bos van Nederland, dicht bij het gehucht Drie, ligt het Solse Gat. Dit is volgens Ganzeboom (zie bronnen) een van de belangrijkste energiekrachtplaatsen van Nederland. Van den Bosch (zie bronnen) noemt het een verraderlijke plaats aan de rand van onze wereld. Het bos heeft veel meegemaakt, ook spiritueel. Van een plek met een sterke vrouwelijke energie in de oudheid, is het wisselend mannelijk, neutraal, donker en licht van energie geweest. Geen wonder dat mensen de plek nu allemaal anders ervaren.
Toverberg bij Ermelo
De 47 meter hoge Toverberg in Ermelo is een restant uit de ijstijd en bevindt zich in het Speulder- en Spielderbos. De heuvel ligt onder meer op de leylijn van Clervaux (Luxemburg) naar Wijnaldum (Friesland) en is volgens de verhalen een plek van magie en natuurkrachten. De Toverberg is volgens Wigholt Vleer een knooppunt van lange leylijnen en is mede daardoor één van de sterkste krachtplaatsen in de Benelux.
Coördinaten: 52.27573 – 5.657378
Wodanseiken
De zes Wodanseiken langs de Wolfhezerbeek behoren tot de bekendste bomen van Nederland. Ze zijn naar schatting 400 tot 600 jaar oud. De naam is door landschapsschilders bedacht. Qua grootte vallen ze een beetje tegen, omdat ze in het donkere bos (te) weinig licht kregen. Bij Hotel Wolfheze staat een veel imposanter en even oud exemplaar, dat officieel niet tot de Wodanseiken wordt gerekend, maar wel langs dezelfde beek heeft gestaan.
Bronnen
12 Magische plaatsen in Nederland van Hans van de Bosch en Jelle Veeman
Spirituele plekken in Nederland van Henk Ganzeboom
Bomen en mensen, een oeroude relatie onder redactie van Frans Moens en Roelie de Weerd
Hints van OBOD-leden, aangevuld met informatie vanaf het internet.