Magische plekken – Drenthe

Hunebedden, de Bonifatiuskerk van Vries, Het Hooge Loo (Emmen), Magnuskerk Anloo en het Tempeltje van Barger (Oosterveld).

Hunebedden

Hunebedden waren gemeenschappelijke grafkelders. In Drenthe zijn 52 hunebedden te vinden.

Bij een aantal kun je de energie goed voelen en ook de verbinding met andere nabijgelegen hunebedden.

Bonifatiuskerk van Vries

Deze eenvoudige dorpskerk staat zoals zo vaak op een plek waar wellicht ook een Germaanse tempel heeft gestaan en waar diep onder de grond wateraders bij elkaar komen, die zeven andere kerken met deze verbindt. Het element aarde is ook sterk aanwezig. De kerk laat de getallensymboliek zien de 18 bogen in het zuiden staan voor licht, leven, de zon, het goede. De 19 bogen in het noorden staan voor de duisternis, de dood, de maan, het kwade. De (weer)wolf is ter bescherming.

Magnuskerk Anloo

De huidige Romaanse kerk stamt uit de Middeleeuwen. Maar al in de negende eeuw stond hier een houten voorganger. Het is een oude plek met voor-christelijke wortels, verhalen over leylijnen en een naam die naar de moedergodin Anna verwijst.

De kerk heeft een krachtplek vlak bij de hoek van de toren aan de voorzijde. Er liggen grote keien.

Meer informatie over Anloo, Anna, Spin-An en de roggeoogst>>>

Tempeltje van Barger (Oosterveld)

Op 9 maart maart 1957 werden de restanten ervan gevonden even ten noorden van de Splitting en even ten oosten van de Sint Gerardusstraat. In de buurt van de tempel werd ook een veenweg gevonden.
Het bouwwerk van 2×2 meter bestond uit acht eikenhouten palen die geplaatst waren op brede planken. Boven op de palen lagen bovenliggers met hoornvormige uiteinden. Het geheel is omgeven door stenen. In het midden staan vier boomstammen waarop waarschijnlijk een plank heeft gelegen waarop geofferd kon worden.
Een replica van het tempeltje staat in het Drents Museum.

Bronnen

12 Magische plaatsen in Nederland van Hans van de Bosch en Jelle Veeman

Spirituele plekken in Nederland van Henk Ganzeboom

Bomen en mensen, een oeroude relatie onder redactie van Frans Moens en Roelie de Weerd

Hints van OBOD-leden, aangevuld met informatie vanaf het internet.